Reportage; Fantastisk fernisering!

IMG_5224Sikke en fin fernisering for ’Købekælling og kunsten’ med kællinger i kasser, glade kunstnere, bobler, snacks, et påvirket publikum i et smukt rum og meeeeget mere!
Brian Vahle stod for velkomst og intro, der blev holdt gode oplæg af Ane Gudrun Ørhberg, Formskabt v. Lise G. og Bettina Vahle, hvorefter Ulrika Louisa Bjerregaard fra Empower Women indtog scenen. Alt sammen blev optaget af en regional tv-station, der også interviewede flere af kunstnerne – hvilket kan ses på fotografierne.

 

 


Fantastisk fernisering

Af: Anette Neist8

 

 

Glade gæster, forventningsfulde og stolte kunstnere samt Anna Dyhr, forfatter til bogen Købekælling, var samlet den 15. april 2017 på Galleri Grevelsgaard i Fausing nær Randers. Kunstnerprojektet med 9 kunstneres refleksioner over tekster fra bogen skulle endelig se dagens lys ved ferniseringen.

Et langt forløb kulminerede denne lidt kølige forårslørdag, men på Galleriet var der indre varme og begejstring over ferniseringen. Omkring 70-90 gæster var samlet på 1. salen i det skønne 2galleri, der udover denne udstilling rummer en alsidighed af kunstværker, som nærmest kan tage pusten fra en.

Brian Kaltoft Hansen, fra Galleri Grevelsgaard bød velkommen og opsummerede, hvorfor vi var samlet. Anna Dyhrs roman Købekælling er udgivet af Forlaget Jensen og Dalgaard. Den udkom 8. marts 2017 ved en receptionsevent på Soul Shine i Århus, nu skulle de 9 kunstnere vise deres refleksioner over teksterne, som så længe have summet i deres værksteder. De havde alle for længe siden, fået tekster fra bogen tilsendt. Nu blev værkerne sat fri til beskuelse.

3 kunstnere, Ane Gudrun Øhrberg, Bettina Vahle samt Formskabt v. Lise G, fortalte om deres oplevelser med teksterne, samt de overvejelser, som de havde gjort sig ved at læse uddrag afane teksterne fra bogen. Hvordan teksterne havde rusket i følelserne, hvordan de havde været udfordret på en helt ny måde, og hvordan samarbejdet havde givet energi.

Kunstværkerne spændte vidt fra glaskunst, grafik, fotokunst, raderinger på tryk, fine akvareller samt malerier på lærred. Ulrika Louise Bjerregaard fra Power Woman gav desuden et oplæg om det at bryde ud og stå ved sig selv som kvinde på et krævende arbejdsmarked.
Den skønne stemning, krydret med bobler i glassene og lækkerier i munden fik slet ikke gæsterne til at forstumme. Snakken med kunstnerne, spørgsmål og svar fløj igennem rummet. Mange af kunstværkerne havde store følelser bag, hvad enten kunstneren var kvinde eller 4mand.

 

De øvrige kunstnere, der udstillede, var Peter Maltha, Susanne Mosegaard, Mogens Greve, Tilla P. Klow samt Anette Neist.

3 timer på Galleri Grevelsgaard fløj hurtigt afsted denne skønne lørdag. Varmen, som værkerne blev modtaget med, får ganske sikkert bøgen til at springe ud, som i et helt nyt eventyr.

6

At bryde tabu, skam og stilhed
Nu hænger værkerne der på galleriet og fortæller en vigtig historie om vakuum i kasser og oprejsning. Hvilket Formskabt holdt et meget, meget stærkt oplæg om. Formskabts oplæg havde afsæt i personlige oplevelser, hvordan kunsten har hjulpet videre, og hvordan dette kunstprojekt har været en del af at bryde stilhed og skam. Oplægget fik hårene til at rejse sig på armene og størstedelen af publikum til at fælde en tåre. Der var HELT stille – bortset fra snøft.3

Jeg er så RØRT og så STOLT over de ord, det mod og den oprejsning! Det var meget kraftfuldt, meget påvirkende, hvilket er SÅ fedt. For det handler om at påvirke, nå ind og skabe relation, at bryde tabu, skam og stilhed. Det oplæg var at udvise ufattelig styrke, og det mod er beundringsværdigt og fortjener applaus.

Det bevidner, at kunsten er vigtig, at kunsten kan skabe vigtige relationer, bryde barrierer og IMG_5203skabe dialog. Flere fra publikum opsøgte bagefter adskillige i kunstgruppen for at fortælle personlige og stærke oplevelser. At bane vejen for den slags er sateme sejt! At sætte ord, billeder og farver på knudrede følelser kan skabe genkendelighed. I vakuum og kasse kan det være svært at sætte ord, billeder og farver på noget som helst*. Ved at blive præsenteret for kunst, der rammer en, kan man referere til det, bruge det som udgangspunkt og måske inspiration. Man kan bryde isolation, stigmatisering og mystificering. Kunsten kan således påvirke og forhåbentlig åbne op for og hjælpe til udvikling.

At lave kunst er ikke kun for sjovt
– at det også er sjovt, er naturligvis en mega fed gevinst.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better