Bogproces #1: Opvarmning

Det er i min optik vigtigt at dygtiggøre sig – det kræver tid, energi og desuden en god portion vilje. brik 2
Det er jo ikke sådan, at Købekælling er den første bog, jeg har skrevet. De andre taler jeg bare ikke så højt om, og det er der forskellige årsager til. Fx at jeg ikke har været tilfreds eller stolt. Fx at jeg ikke har fundet teksten nødvendig. Selvom teksterne naturligvis var nødvendige i min læreproces.
Da jeg var 16 år, begyndte jeg at skrive digte, derefter små noveller og siden romaner. Efter jeg begyndte på romanerne, har jeg nærmest ikke skrevet andet. Det tog mig mange år at få greb om mine ord, at fange dem, mærke og forstå deres funktion. Ikke fordi jeg ikke kunne formulere mig eller ikke var inspireret. Jeg havde ligesom svært ved at forstå og fornemme, hvad jeg synes, var et godt sprog. Jeg gik igennem flere faser som forfatter og som læser. Allerførst skrev jeg sanseindtryk og dagbogsstil. Så ville jeg have, at der skulle være høj underholdningsværdi og action. Så ville jeg have, at teksten skulle handle om sociale problemstillinger og være formuleret i et kunstigt, komplekst skriftsprog. Så skabte jeg syrede manuskripter i en vild stilistisk og sproglig blanding. Samtidig med at jeg eksperimenterede, udviklede mit sprog sig, og jeg fandt mig til rette som læser.
Inden jeg skrev Købekælling, havde jeg således skrevet cirka 25 romaner, hvoraf en af dem var en maraton på 600 sider. Den var uden tvivl et vendepunkt. Jeg skrev stort set hver dag i 3 måneder og arbejdede mig mod noget helt, helt nyt. Det var hårdt og krævede en længere pause bagefter, hvor jeg kun læste. Men så var jeg også klar, jeg var faldet på plads; i mig selv og ordene. Klar til kamp og KØBEKÆLLING.
Købekælling er svendeprøven, er prikken over i’et, kronen på værket – vejen dertil er min dannelse. Det eneste, der nok ikke har ændret sig undervejs, er, at jeg skriver, fordi jeg føler, det er forkert at lade være. Jeg har været ramt af vild frustration undervejs, men forstår nu i retrospekt, at ting tager tid for at modne. Og hvis man gør alt i sin magt for at dygtiggøre sig, må man have en tillid til, at det bærer den rigtige vej – hvor end den vej fører hen …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better